Dom jugoslovenskog učiteljskog udruženja, 1935-36. Ulica vojvode Putnika 1.

Dom jugoslovenskog učiteljskog udruženja

Advertisements

Velika stambena zgrada Doma Jugoslovenskog učiteljskog udruženja sa naglašenim ulaznim portalom predstavljala je na neki način vezu produžetka Dunavske ulice sa novozamišljenim delom grada. Njena ugaona pozicija i danas dominira obodom Dunavskog parka. Prvobitna pozicija objekta je bila na Trgu Neznanog junaka, prema obali Dunava, na mestu gde se danas nalazi zgrada kanala D-T-D.
„Dom će biti“, pisala je ondašnja štampa, „iz prizemlja i tri sprata. U prizemlju će biti prostorije za prenoćište učenika i učitelja koji budu dolazili ili prolazili kroz Novi Sad. Na prvom spratu će biti prostori sa pedagoškom bibliotekom, kancelarijama za udruženje te prostorijama za pedagoški muzej. Da bi se pedagoška biblioteka nadopunila, biće uz nju i pedagoški muzej u kojem će se moći videti razvoj naše pedagoške nauke i rada u školi kod nas do sada kao i novi pravci u savremenoj pedagogiji. Ova će ustanova imati i nacionalnu važnost za severni deo naše otadžbine jer će se videti da ovi naši krajevi u pedagoškoj kulturi nisu bili nazadniji od svojih severnih suseda. Na drugom i trećem spratu biće šest stanova koje će Sekcija izdavati a tim prihodima izdržavati ustanovu. Preduzimač je inž. Danilo Kaćanski a nadzornik g. Dušan Tošić. Sve radnje oko izgradnje doma stajaće oko 1,200.000 dinara“.
Iznad samog ulaza je na postamentu figura Đorđa Natoševića, rad novosadskog vajara Karla Baranjija (1894-1977) iz 1934. godine. I pored velelepnog spoljnjeg utiska, unutrašnja komunikacija i raspored, te veza sa dvorišnim prostorom nisu najsrećnije rešeni. Zgrada bez sumnje ima veliki kulturni značaj, a danas su u njoj smeštene neke od kulturnih institucija i društava. Dve godine po izgradnji Doma, preko puta ulice je kao odgovor podignut slični ugaoni objekat. Ova impozantna i studiozno projektovana stambeno-poslovna zgrada Doma penzionog fonda opštinskih činovnika delo je arh. Vlajka Jančića. Objekat je podignut između 1937. i 1938. godine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.