Građanske kuće

Građanske kuće

Građanske kuće

Advertisements

Fasade građanskih kuća tog doba posebno su svojim raskošnim rešenjima i kompozicijom detalja privlačile pažnju. U spoljnoj obradi novosti su zanatski kvalitetni fasadni detalji: velika ulazna vrata (pešačka ili ajnfort) ukrašena metalnim rešetkama i vitražima, bogato izvedene olučne vertikale i tavanski otvori, gipsarija oko otvora koja često prelazi u duboke reljefe kalupskog porekla. Frontoni kao glavni ukrasni element fasade znatno narastaju, ramovi oko uvećanih prozora takođe se posebno tretiraju, a parapeti ispod prozora se popunjavaju ukrasom. Drvenarija otvora je bogata, ajnfort prolazi dobijaju keramičke oplate a kovani i liveni držači zastava i dodatni metalni ukrasi zaokružuju veliku skalu primenjenih materijala.
U dobro osvetljenom enterijeru posebno su dekorisane tavanice i zidovi. U bogatijim verzijama pojavljuju se znalački odabrane tapete, bogata štuko dekoracija a ređe i slikani medaljoni na tavanicama. Unutrašnjoj drvenariji se posvećuje posebna pažnja.
Tikmajer je oko 1900. podigao nekoliko prizemnih kuća koje su imale po desetak manjih stambenih jedinica. U ovim kućama, kao pionirskim primerima kolektivnog stanovanja, živele su radničke porodice koje su se u grad doselile sa početkom industrijalizacije Vojvodine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s